Stichting Same  Chance Uganda 

 


 

 • Reggae Geel 2023 - donatieartikel verkoop
 • Reggae Geel 2023 - donatieartikel verkoop
 • Project Ntandikwa
 • Project Ntandikwa
 • Project Ntandikwa
 • Project Ntandikwa
 • Project Ntandikwa
 • Project Ntandikwa
 • Project Ntandikwa
 • Project Ntandikwa
 • Project Ntandikwa
 • Project Ntandikwa
 • Project Ntandikwa
 • Project Ntandikwa
 • Project Ntandikwa


Project Ntandikwa
“Ntandikwa” betekent nieuwe begin in Luganda. Daarom heet dit project zo aangezien kansarme jongeren in Wattuba daarmee 
een nieuwe begin krijgen. Het project biedt gelijke kansen aan die jongeren middels kledingmakerij trainingen. Het project is immers een zelfinitiatief van onze doelgroep; de door de dorpsraad gekozen kansarme jongeren.


Er is ook voor dit project een pilot gedaan voor brommer taxi rij-en-reparatie training. Echter, deelnemers van die training hebben zelf gevraagd om alternatieve trainingen te krijgen vanwege de hoge brandstofprijzen. Na de brommer taxi rij-en-reparatie training zouden zij zichzelf niet zelfredzaam kunnen maken vanwege die hoge brandstofprijzen die hub brommer taxi eenmanszaken onrendabel zouden maken. 

 


Monica vertelt haar verhaal aan het einde van een training sessie


Deelnemers van de kledingmakerij training krijgen naaimachines en kledingstoffen als kapitaal aan het einde van de training.


De kledingmakerij trainer test de geleverde naaimachines


Leerlingen tijdens de kledingmakerij les


Allan: deelnemer proef brommertaxi training


 

Project Tukole

Deelnemers van de brommertaxi rij-en-reparatie training hebben een alternatieve project bedacht gezien de huidige economische situatie in Oeganda gekoppeld met de te hoge brandstofprijzen. “Tukole” betekent aan de slag in Luganda. Het project gaat kansarme jongeren in Wattuba, Kawanda en Buloba nog een kans bieden om hun zelfredzaamheid te verbeteren middels straateten verkoop. De jongeneren zijn voor dat project gemotiveerd door het feit dat zelfs in moelijke tijden mensen moeten eten, vooral in de buitenwijken. Dat garandeert de markt voor hun straateten in tegenstelling tot brommertaxi's waarvoor klanten niet bereid zijn om de doorbelaste brandstofkosten te betalen.

Het project is begonnen maar niet met alle deelnemers vanwege wijzigingen in de planning, onder anderen.  Deelnemers krijgen na de training hun eigen straateten kramen en begeleiding van de trainer in het begin.

Patricia heeft met de eerste groep deelgenomen aan het Tukole projectArts and crafts 

Voor dit duurzame project worden jongeren ondersteund die onder anderen kralensandalen maken uit oude autobanden, plastic en wegwerpmaterialen zoals rietjes, wat goed is voor het milleu. Dit project is begonnen met twee meiden die bij de dorpsraad bekend zijn als kansarm. Het project is inmiddels uitgebreid met andere jongeren in Wattuba en omliggende dorpen zoals Kirinyabigo en Jokolera. De gemaakte artikelen worden verkocht om vervolgens andere jongeren ook de kans te geven om deze vak te leren. Echter, ondersteuning van ons is onvermijdelijk aangezien de contributies heel klein zijn. 

Wij zijn blij met contributies van de jongren, hoe klein dan ook, omdat dit, net als met al onze andere projecten, ons anti-geven-en-nemen cultuur campagne ondersteunt. Er heerst een cultuur van geven en nemen. Dat veroorzaakt gebrek aan goed doen uit vrijwilligheid of doneren aan anderen, Met dit project leren jongeren om andere jongeren te helpen die zich in dezelfde situtaties bevinden als zij voordat zij middels dit project uit kansarmoede geholpen werden.  

Tracy vertelt over de arts and crafts project


Swabula vertelt ook over de nog ontbrekende markt


Project Naffe
Veel van de kinderen wiens ouders en/of verzorgers bij de Wattuba dorpsraad bekend zijn als niet zelfredzaam kunnen niet naar school zoals hun leeftijdgenoten. Daardoor is er een verzoek van de dorpsraad aan ons geweest om voor die kinderen scholingstrajecten op te richten. Het betreft basisschool gaandekinderen. Echter, dit verzoek wordt uitgebreid naar leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Dit project ondersteunt zowel kinderen wiens ouders verzoeken bij de dorpsraad indienen voor hulp met de scholing van hun kinderen en jongeren die uit zichzelf terug naar school willen. Andere kansarme jongeren kiezen voor de beroepsonderwijs trainingen die worden gegeven tijdens de Ntandikwa en Tukole projecten. 


Onze samenwerking met de KSD Foundation heeft ervoor gezorgd dat wij pubers kunnen bereiken via sport; namelijk voetbal en volleybal. Met volledige ondersteuning van SSCU heeft een hele team in Kawanda trainingsspullen gekregen. Onze logo's zorgen ervoor dat er meer pubers bij onze programma's aansluiten. 

Vanuit sport willen wij samen met de KSD Foundation de talenten van die jongeren verder laten ontplooien, naast ondersteuning op het gebied van onderwijs.  


Project Tuzimbe

Op verzoek van de eerste deelnemers van de kledingmakerij training tijdens het Ntandikwa project is besloten een eigen training center te bouwen in Wattuba waar kansarme jongeren opledingen kunnen volgen. Met deze center kunnen de jongeren na de trainingen beter voorbereiden op ondernemerschap om hun geleerde vakken in werk om te zetten. 

De begane grond van de training center staat al


Van tehuis naar thuis project 

Op lange termijn hopen we ouderloze kinderen naar liefdevolle gezinnen te verplaatsen. Het idee dat kinderen beter in een thuis situatie opgroeien dan in en tehuis is in Wattuba, en Oeganda uiteraard, nogal niet gepromoot. Daarom willen we daar campagne voeren als pilot project om het idee te promoten. 

De campagne gaat zich richten aan gezinnen met bijvoorbeeld minder dan 2 kinderen om deze te stimuleren ouderloze kinderen in huis te nemen. Met hulp van lokale leiders, wordt er gekeken welke families in de dorp zulke kinderen in huis kunnen nemen. 
Voor die selectie wordt er nauwkeurig gescreend naar de achtergrond van de geschikte families. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de clan van het te plaatsten kind en die van de familie waar die kan worden geplaatst. In Buganda cultuur worden clans gerespecteerd. Een geinig voorbeeld is dat een net geboren baby zoveel respect kan krijgen, en zelfs vader, moeder, tante of oom worden genoemd, als die baby van dezelfde clan is als die van een overgroot ouder. Daarom is onderzoek naar de clan heel belangrijk aangezien dete verplaatsen kinderen veel meer kunnen worde verwelkomd indien zij van dezelfde clan zijn als die van de familie die hun in huis neemt. 

 


Ondersteuning projecten

Onze projecten en doelen kun je ondersteunen door...

 • Zelf vrijwilliger te worden
 • Een ambassadeur te worden voor de stichting 
 • Onze projecten te steunen; in natura of pecuniair
Onze projecten streven naar onderstaande: